For few times upon looking at the google analytic, I saw people were searching for the apam polkadot recipe. So today, I would like to share with my viewers the recipe of apam polkadot. I have shared this before at my FB fan page, RitzDelight. Anyway, this time I posted into my blog. The recipe will be Malay language. I will translate it in English later. :)
Untuk menghasilkan Apam Polkadot yang gebu2 dan comel.
Bahan2nya:-
275 gm tepung gandum (*** diayak sekali)
3 sudu teh baking powder (*** diayak sekali)
220 gm gula halus
150 ml susu segar atau susu cair (Admin guna brand Dutch Lady)
3 biji telur sejuk dari peti ais (Admin guna telur gred A)
1 sudu kecil ovelette
1 sudu esen vanilla
Filling/perasa adalah mengikut citarasa masing (strawberry, blueberry, kaya, kiwi, orange atau chocolate paste)
Pewarna adalah terpulang, janji yang dibenarkan :)
Ovelette
**Nama panggilan lain bagi ovelette adalah quick 75. Ia berwarna oren atau kuning dan teksturnya seperti gel.Ovalette merupakan pengemulsi atau penstabil yang digunakan untuk membuat kek span dan dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.
Step by step:-
Cara-cara penyediaan apam polkadot
1. Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
2. Selepas tu, campurkan bahan2 lain seperti masukkan susu segar, tepung+baking powder (yang telah diayak) dan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).
6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak.
Note: Sebaik2nya, balut tutup pengukus dgn kain, supaya air tidak jatuh masuk ke dalam apam yang sedang dikukus.
Cara-cara penyediaan apam polkadot
1. Masukkan telur, gula dan ovalette ke dalam mangkuk mixer dan pukul dengan kelajuan maksima sehingga kembang dan menjadi putih.
2. Selepas tu, campurkan bahan2 lain seperti masukkan susu segar, tepung+baking powder (yang telah diayak) dan esen vanilla dan mix lagi dengan kelajuan minimun sehingga sebati.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian,kemudian titiskan pewarna water based mengikut pilihan.
4. Masukkan setiap adunan berwarna ke dalam piping bag.
5. Picitkan adunan ke dalam mangkuk kertas (setengah/separuh sahaja).
6. Letakkan filling secukupnya (nak senang masukkan dalam plastik kemudian picitkan).
7. Picit lagi adunan sama atau warna berbeza sehingga hampir penuh.
8. Last sekali dot-dot kan dengan warna pilihan,kemudian kukus dengan api kecil/sederhana selama 10-15minit atau sehingga masak.
Note: Sebaik2nya, balut tutup pengukus dgn kain, supaya air tidak jatuh masuk ke dalam apam yang sedang dikukus.
For those, wanted to try this recipe, please do so. But for those are interested to order from ritzarikitchen.com, you are please to do so. Just drop an email to rose@ritzarikitchen.com or ritzaribakery@gmail.com for further inquiry. You can also join us at FB fanpage, RitzDelight or you can text me at 019.370.1923. Please mentioned your name when you text me. :)
You might also be interested to surf:
Buy Crispy Kerepek Online
All About Gift Ideas & Gift Reviews
I Love Tupperware
Photography Tricks, Tips and Technique
Portal Carian Kerja Online Malaysia
Decor Ideas for Your Home
Hottest Toys Review
Both cake are amazing!!!
ReplyDelete